Damlıca Çiftliği’nde Hangi Tohumları Kullanıyoruz?


En çok tartışılan ve merak edilen tohumluk çeşitlerine açıklık getirelim ve çiftliğimizde hangilerini kullanıyoruz, hangilerini kullanmıyoruz. Üç çeşit tohumdan bahsediyoruz bunlar; 

  • Standart tohum, 

  • Hibrit tohum, 

  • GDO’lu tohum.  


Standart tohum;  çimlendiğinde oluşan bitkilerin tümü birbiriyle aynı özelliklere sahiptir. Yeniden kendi içinde dölleme yapıldığında bu yeni bitkiden alınan tohum  tozlama kullanan bitkilerle birebir aynı özelliklere sahiptir. Kısaca standart tohumdan üretilmiş bir bitkiden yeniden tohum alındığından genetik açılım meydana gelmez. Literatür dışında kullanılan “Atalık Tohum” kavramı ise; bu standart tohum kapsamı içinde yer alan bir alt başlıktır. Atalık tohumdan kasıt; Türkiye’nin endemik bitki türleridir bunlar da standart tohum gibi genetik açılım göstermez. Tekrar tekrar kullanılabilir. Biz en çok bu tip tohumları kullanıyoruz.


Hibrit tohum; iki farklı varyeteden yapılan dölleme sonucu oluşan melez bir bitkidir. Tozlamada kullanılan bitki varyetelerden farklı bir varyeteyi temsil eder. Bu bitkiden alınan tohum, genetik açılım yapar. Bunun anlamı tat, kalite ve görüntü anlamında anne ve baba bitkiye tekrar geri döner, temsil ettiği varyeteye ait özellikleri artık taşımaz olur. Sürekli aynı kalite , tat  ve görüntüyü elde etmek için, anne ve babayı bitki melezleyip oluşan, bu bitkilerden melezlenmiş tohumları kullanmak gerekir. Bu ilk jenerasyona genetikte  F1 dediğimiz  için, hibrit tohumlar;  F1 tohum olarak da adlandırılmaktadır. Doğada kendi kendine meydana gelen melezlenme durumu  var olduğu için, biz hibrit tohumunu da tercih ediyoruz.


GDO’lu tohum; bitkinin tadını, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını, raf ömrü gibi bazı ticari değeri olan özelliklerini değiştirmek adına , genetiği değiştirilmiş tohumları ifade etmektedir.  En çok bilinen örneği ise tatlı mısırdır. GDO’ nun zararları hakkında araştırmalarda henüz aydınlatıcı bilgiler ortaya çıkmasada, Damlıca Çiftliği olarak; doğanın şifresi olan tohumlarun genetik yapısının değiştirilmesine karşıyız ve kullanmıyoruz.