Kaz Dağları balı neden bu kadar değerli?
Dünyada Alpler'den sonra en fazla oksijen üreten bölge olan Kaz Dağları, floristik olarak farklı bölgelerin kesişme noktasıdır. Bu sayede özgün ve çeşitli bitkilere ev sahipliği yapar. Bu özel ekosistem, doğru uygulamalarla değerlendirildiğinde yüksek kaliteli arı ürünlerinin üretilmesine olanak sağlamaktadır.

Gerçek bal donar mı?
Evet, sıklıkla. Balı, kristalize halde tüketebilir veya benmari usulu ile (45°C'yi geçmeyen ısıda bekleterek) çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Ham bal nedir?
Ham bal, kovandan alındığı haliyle tüketime sunulan doğal baldır. Filtrasyon ve pastorizasyon uygulanmadığı için balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler, biyoaktif bileşikler ve polenler korunur.

Balın ısıyla teması sakıncalı mıdır?
Evet. Balın uzun süre ve/ya yüksek ısıya maruz kalması halinde tadı ve aroması değişir, HMF miktarı artar. HMF (Hidroxymethyl Furfural) kanserojen bir maddedir. Tatlandırıcı olarak bal kullanacağınız karışımların 45°C'yi geçmemesine dikkat etmelisiniz.

Bal alırken nelere dikkat edilmelidir?
Laboratuvar analizlerinin yapıldığından emin olmalısınız. Bal analizlerinde pek çok parametre dikkate alınmakla birlikte saflık ve kalite göstergesi olarak "prolin" değeri öne çıkmaktadır. TGK Bal Tebliği gereği prolin değerinin 300 mg/kg üzerinde olması gerekmektedir.

TROAS Arıcılık'ın farkı nedir?
Arı çiftliğimiz; Kaz Dağları'nın yüksek rakımlı kuzey yamaçlarında, yerleşme ve tarım alanlarından uzakta yer almaktadır. Her türlü kirlilikten arî ve kendi arılarımızdan elde ettiğimiz ballarımız, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulur.

Hangi bal nasıl muhafaza edilir?
Süzme ballar cam kavanozda, kapağı kapalı olarak, oda sıcaklığında; petekli ballar ise buzdolabında muhafaza edilmelidir. Metal ile asla temas ettirilmemelidir.

Çocuklar kaç yaşında bal tüketebilir?
Çocukların büyüme ve gelişmesini desteklemesi açısından önemlidir. Fakat botulizm ve alerjik reaksiyon riski nedeniyle 1 yaşından önce bal tüketilmesi önerilmemektedir.