Sağlıklı Yaşam için Olmazsa Olmazlar
Meyve, sebze, kabuklu kuruyemiş, az işlem görmüş tahıllar ve yemediğiniz yemeklerde dahil her şeyi dengeli şekilde tüketin. Taze sebze ve taze meyveleri mevsiminde mümkünse çiğ olarak tüketmek vitamin açısından ihtiyacınızı en üst seviyede karşılar. Şeker hastalığı, kalp sorunlarına yakalanma riskinizi en az seviyeye indirir.
Kalp hastalıkları ve felç tetikleyicisi yüksek tansiyonun bir numaralı düşmanı tuz ve içindeki sodyum. 5-7 gr üzerindeki tuz alımlarının bizim için bir faydası yok, daha çok zararı var. Soya sosu, turşu, şalgam gibi gıdaların içeriğinde yeterinden fazla tuz var.
Şeker ise bağımlık yapan ve sağlıksız kilo alımına sebep olan etkenlerin en önemlisi. 50-60 gr dan fazla alınan şeker, iç organ yağlanması, diş çürümesi, yağ birikmesine sebep oluyor.
Balık, kuruyemiş, ayçiçeği, soya fasulyesi ve en önemlisi zeytinyağı yemeklerde en çok kullanılan faydalı yağlar. Pizza, kurabiye, yemeklik yağlar, kızartılmış ve fırınlanmış yiyeceklerde bulunan trans yağlar tüketilmemelidir. Doymuş yağlar içeren yağlı et, tereyağı, peynir, krema ise trans yağlardan biraz daha iyi ancak az miktarda tüketilmelidir.
Spor ve fiziksel aktivite de yaşam kalitemizi arttıran sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından. Yetişkin bir insan için günde en az 30 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite idealdir. Düzenli ve ritimli yürüyüş, orta ağırlıklar ile yapılan egzersiz orta yoğunluk olarak tanımlanabilir.
Bol bol su içmek sadece suyun kalitesinin yüksek olduğu koşullar için uygundur. Kaynağı ve temizliğinden emin olmadığınız suları kaynatarak tüketin. Gerekmedikçe antibiyotik ve ilaç kullanmayın, doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde ve gereken sürelerde kullanın. Antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanan bakteriler, tedavi süremizi uzatarak ölüm oranını artmasına sebep olur. Genel temizliğinize dikkat edin, ellerinizi sık sık yıkayın.
Yorum Yaz