Bitki bazlı beslenme et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünleri sınırlandırırken veya ortadan kaldırırken meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitkisel kaynaklara odaklanan bir beslenme şeklidir. Bu şekilde beslenme, az miktarda hayvansal ürün içerebileceğinden katı bir vegan veya vejetaryen diyeti değildir. Yine de odak noktası bitki kaynaklı gıdalardır.

Bitki bazlı diyetler, et tüketimini azaltarak daha fazla sebze, meyve, tahıl ve baklagil tüketmeye odaklanıyor. Veganizm ve vejetaryenlik popülerleşirken, birçok kişi esnek vejetaryen olarak da bilinen "Fleksiteryan" diyetini benimseyerek ara sıra et tüketiyor.  Lifler, C vitamini, E vitamini ve  magnezyum açısından daha kaliteli gıdalar tüketmek esas. 

Vitaminler ve mineraller açısından zengin bir bitkisel beslenme türü; kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. Bitki bazlı beslenme kilo yönetimi için de iyi bir seçimdir. Bitki bazlı gıdalar, hayvansal kaynaklı gıdalara göre düşük kalorili ve lif bakımından daha zengindir; bu sebeple daha doyurucudurlar. Bitkisel beslenme, aşırı tüketimi azaltmaya yardımcı olarak sürdürülebilir kilo kaybını destekler.